Af Birgitte Wistoft
Denne tekst handler om hvordan ugeblade og revyer beskrev brugen af telefonen i Danmark fra 1910 til 1920. I tiden hvor Europa oprustede og bekrigedes blev amatørfotografi og telefonsamtaler en stadig større fornøjelse for den velstillede danske kvinde. I teksten befinder sig små sjove anekdoter, artikler samt billeder fra ugeblade og satirehæfter(såsom ”Tik-Tak” og ”Svikmøllen”) og sangtekst fra en revy. Disse beskriver alle billedet af den moderne kvinde og hendes telefonsamtaler, men også mændenes syn herpå. I fortællingerne forekommer også små misforståelser som er ganske sjove at læse.
Teksten er også inde på at, i takt med telefonens udbredelse ændredes kvindens stilling sig også, her er vi dog hoppet tilbage i tiden til ca. år 1899 hvor kvinden får fuld økonomisk og personlig rådighedsret og 1880 hvor kvinden fik fuld rådighed over selverhvervede midler. Teksten hopper i tid, frem og tilbage, og er derfor lidt svær at følge til tider. Men i det meste af teksten kan man sætte telefonens og kvindens udvikling parallelt, dermed ment at teksten beskriver kvindens udvikling i forbindelse med telefonen og naturligvis også omvendt. Teksten er også inde på Emma Gads ”telefonhøflighed” og citerer også dele af hendes bog ”Takt og tone – Hvordan vi omgaas”.
Efter min mening er det en interessant tekst som giver et godt billede af den samfundsmæssige udvikling i starten af 1900-tallet. Det giver et fint indblik i hvordan telefonens indryk kommer til udtryk i den samfundsmæssige udvikling og hvordan der blev reklameret for den. Det er også interessant at sammenligne med i dag, for eksempel fandtes der også såkaldte ”mediepanikker” dengang i forhold til telefonen.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Hej Marie Louise
SvarSletJeg lægger brare lige en hilsen til dig, så du kan se, at jeg har været på din blog.